
Çimento, su, kum, çakıl, kırılmış taş ve agrega gibi hazır beton bileşenlerinin stoklanıp, belirli miktarlarda karıştırılarak, hazır beton üretiminin gerçekleştirildiği ve transmikserlere dolumun yapıldığı tesislere "beton santrali" denilmektedir. Taşınabilir beton santrallerinden, sabit beton santrallerine birçok tipte beton santrali vardır.

Beton Santralleri müşteriden aksi bir istek gelmediği sürece imalatçı firma tarafından kurulur. Firmanın beton santrali ni kuracağı alan ile ilgili önceden çalışma yapan Pi Makina, firmaya bir yerleşim planı yollar. Müşteri bu plana göre beton attıktan sonra aşama aşama santral montajına başlanır.

Pi Beton Santralleri ağır şartlarda ve farklı iklim koşullarında çalışmak üzere dizayn edilmiştir, her türlü iklim koşullarında çalışabilme özelliğine sahiptir ve rakiplerine kıyasla çelik tonaj ağırlığı daha fazladır. Bu durum da Pi Makina beton santrali nin ömrünün daha uzun olmasını sağlar.

Beton santralleri, betonu oluşturan malzemeleri taşıyan, miktarlarını kontrol eden ve karıştırma işlemini yapan mekanik, elektronik, pnömatik ve hidrolik sistemler ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Beton santrali ekipmanları ile ilgili detaylı yazıyı bu dökümanda bulabilirsiniz.

Beton Santrali nin önemli bir parçası olan Agrega bunkerleri, agregaların ebatlarına göre stoklandığı, kullanım alanına göre ikili, üçlü, dörtlü, beşli ve altılı gözlere sahip olabilecek

Beton Santrali Agrega Tartı Bandı, bunkerde stoklanan her gözdeki agreganın yük hücreleri yardımıyla belirlenen miktarlarda tartılmasını sağlar. Kapaklar sırayla açılır ve yük hücreleri bir önceki tartımın üzerine ilave ederek diğer malzemelerin tartımını gerçekleştirir

“Agrega Kovası”, “Tartı Bandı” nda tartılan malzemeyi bir ray üzerinde, motor-redüktör ve halat tamburu yardımıyla taşıyarak Beton santrali ana şasesinde bulunan “Beton Mikseri”ne boşaltılmasını sağlayan ekipmandır.

Mikser besleme bandı , Tartımı biten malzemeyi “Tartı Bandı” ndan alarak miksere iletmeyi sağlar. “Mikser Besleme Bandı” ile mikser katına çıkartılan agrega “Agrega Bekletme Bunkeri” ne veya direkt miksere boşaltılabilir. Daha sonra Beton santrali ana şasesine iletilir.

Çimento siloları beton/harç üretimi için gerekli olan çimento ve diğer kül malzemelerin depolandığı ambarlardır. Helezon konveyörler ise silolarda depolanan malzemenin beton santrali bölümünde bulunan çimento tartı haznesine taşınmasını sağlayan spiral konveyörlerdir.

Beton santralinin ana şasesinde, standart olarak isteğe uygun “Mikser”, “Tartım Grubu”, “Agrega Bekletme Bunkeri” ve diğer yardımcı ekipmanlar bulunmaktadır.

Beton santrallerinin en önemli ünitesi olan otomasyon sistemi; pano kontrolünün yanı sıra, bilgisayar kontrolü ve dokunmatik ekranı ile alternatif çözümler sunmaktadır. Müşterilerin istekleri göz önünde bulundurularak oluşturulan beton santrali otomasyon programları sayesinde, sadece son ürün takibi değil kullanım sırasında oluşan hatalar da önceden belirlenmektedir. Bu sayede tam otomasyon sağlanmakta ve daha güvenli üretim yapılmaktadır.